;

VLAAMS MINISTER ZUHAL DEMIR STELT EERSTE DRIJVEND ZONNEPARK VAN VLAANDEREN IN WERKING

Sibelco, LRM, Group Machiels en Luminus leggen 17.250 drijvende zonnepalen op zandgroeve De Schans in Dessel en Mol

Op dinsdag 8 september 2020 plaatst Vlaams minister van Energie Zuhal Demir het laatste zonnepaneel van Floating PV, een grensverleggend innovatief zonnepark gebouwd op het water en het eerste in zijn soort in Vlaanderen. Het park is gebouwd op zandgroeve ‘De Schans’ van Sibelco op de grens van de Antwerpse gemeenten Mol en Dessel. De installatie telt maar liefst 17.250 zonnepanelen en produceert 7 GWh per jaar. Dat komt overeen met het jaarlijkse verbruik van 2.000 gezinnen. De elektriciteit wordt maximaal door Sibelco verbruikt. De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, Group Machiels, Luminus en Sibelco zijn de initiatiefnemers van dit innovatieve project.

Sibelco, de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, Luminus en Group Machiels startten in 2017 al met de ontwikkeling van het project. “Sibelco is door haar zandontginning eigenaar van heel wat grote groeves”, zegt Bart Van Herck, gastheer en Country Manager Sibelco Belgium. “Zo is groeve ’De Schans’ 70 hectaren groot. De ligging dichtbij de fabriek maakt de site perfect geschikt voor een drijvend zonnepark. Daarom hebben we in 2017 verschillende partners gecontacteerd om het project samen met ons uit te werken. Met de opstart van dit drijvende zonnepanelenpark zal de fabriek in Dessel voor 55 procent op hernieuwbare elektriciteit draaien, geleverd door zon en wind samen. Zo lopen we in Dessel al een heel stuk vooruit op de Globale Duurzaamheidsdoelstellingen van de Sibelco Groep, waarin elke site minimaal voor 20 procent op hernieuwbare energie moet draaien in 2025.”

Bijdrage aan Vlaamse klimaatdoelstellingen

De aandeelhouders (LRM, Group Machiels, Luminus en Sibelco) zijn positief over de voortgang van de werken. De bouw ging van start in maart en heeft ondanks de coronacrisis geen vertraging opgelopen. In september worden alle technische aansluitingen afgewerkt en in oktober zal de installatie haar eerste groene stroom produceren. Het project zit daarmee volledig op schema.

“Het drijvende zonnepark produceert jaarlijks 7 GWh groene stroom”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. “Het feit dat de installatie operationeel is in 2020 is een opsteker voor de Vlaamse doelstellingen inzake hernieuwbare energie. Tenslotte hebben de zonnepanelen een gunstige ligging. Er wordt geen nieuwe ruimte ingenomen en de stroom wordt voor 80 procent lokaal verbruikt door de fabriek van Sibelco. Dergelijke projecten wil de Vlaamse Regering voluit steunen. Floating PV zal ook metingen uitvoeren en haar resultaten delen met het Vlaams Energieagentschap.

CONTACTEER ONS

SIBELCO

De Zate 1 – 2480 Dessel

Ibn Delaet

Communicatieverantwoordelijke Sibelco
ibn.delaet@sibelco.com+32 14 83 72 11

LRM

Kempische Steenweg 311 bus 4.01 – 3500 Hasselt

Luc Driesen

Senior projectmanager klimaat LRM
l.driesen@lrm.be+32 11 24 68 01